Så du tror, at du vil have en corgi?!

Hvem kan modstå en Corgi? Med dens ræveagtige ansigt, små korte ben og lille runde bagdel er de da det mest nuttede, man kan forestille sig!!

Ta’ en bog eller besøg en hjemmeside om hunderacer, og du vil opdage, at Corgien er klog, nem at træne, og har en plejevenlig, smudsafvisende pels. Den er loyal over for sine mennesker, kan leve fredeligt med andre dyr, er en god vagthund og kræver ikke flere hektarer at boltre sig på. At den desuden har en bekvem størrelse og det faktum, at den kan trives i de fleste miljøer får den til at lyde som den perfekte hund.

Men ingen hund er det rigtige valg for alle. Spørgsmålet er, er Corgien den rigtige hund for dig?

Corgien har flere race træk, der kan forårsage problemer i mange hjem, og man ser desværre af og til tilfælde af mennesker, der har måtte genplacere deres kæledyr på grund af racetypisk adfærd, som ejeren havde problemer med at håndtere. Her er nogle af de Corgi træk, som alle fremtidige ejere bør være opmærksom på:

Gøen :

Næsten alle hunde gør. Corgien gør meget. Hvis du aldrig har haft en hund, som gør meget, skulle du måske tilbringe noget tid i et hjem med en gøende race, for at se om du kan leve med det .

Det er rigtigt, at mange Corgier er gode vagthunde. Som hyrdehund og landbrugsmedhjælper, var en af ​​deres job tidligere at lægge mærke til noget “anderledes” og alarmere ejerne. Det betyder, at din Corgi sandsynligvis vil gø, hvis nogen går på dit fortov, eller hvis en omstrejfende kat begynder at grave i dine blomsterbede .

Din Corgi kan også advare dig, hvis din nabo har efterladt havelågen åben, hvis en bil er parkeret på den modsatte side af gaden, hvor den ikke plejer at holde eller hvis vinden hyler i din tagrende. Den kan også gø for at advare dig om, at nogen går ind din nabos hus — og åh ja, det ER din nabo. Den kan være bedste venner med Labradoren længere op ad gaden, men det vil ikke forhindre den i at gø for at advare dig om, at Labradoren er ved at gå forbi dit hus.

Den kan også gø for at lade dig vide, du efterlod et lys tændt, at der er en beskidt tallerken på køkkenbordet, det er ti minutter over sengetid eller at du har glemt at give den sin efter-aftensmad godbid.

Mens du kan være i stand til at træne din Corgi i at stoppe gøen på kommando, kan du aldrig stoppe den i at give den oprindelige advarsel. Dens job er at lade dig vide, at noget er anderledes og dit job er at se, om de ting der er anderledes, er farlige. Den vil ikke holde op med at gø før du har undersøgt, hvad den har set eller hørt, hvilket kan være fint ved frokosttid, men er ikke så sjovt kl. 03.00.

Corgien har også en tendens til at gø når den leger. Som kvæg- og gåsehyrde, flyttede den flokken ved at nappe dem i benene og gø. Derfor gør mange Corgier enten når tingene bevæger sig, eller for at få tingene til at bevæge sig. Så de kan gø ad en kastet tennisbold, gø for at få dig til at smide Frisbeen, eller gø når andre hunde løber. Denne type bevægelsesaktiverets gøen kan være vanskelige at kontrollere og næsten umuligt at fjerne.

Endelig er mange Corgier “snakkere”, der bruger en bred vifte af lyde til at udtrykke eventuelle meninger eller blot for at få din opmærksomhed. Corgilyde kan omfatte alt fra lave woof, hvinen, brokkerier, korte hyl, til en række klynkende grynt, som mange Corgi ejere kærligt kalder “Wookie” eller “Chewbacca” lyde.

Så derfor, hvis du ikke kan lide gøende hunde, skal du ikke ha’ en Corgi.

Napperi :

Napperi forekommer i to kategorier. Den første er napperi på benene. Dette kommer fra den baggrund Corgien har som hyrde. Denne adfærd er let at stoppe i hvalpe stadiet (hvis du ønsker at deltage i hyrdearbejde med din Corgi, skal du kontakte en hyrdetræner før du træner din Corgi hvalp i ikke at gøre det, da du kan fjerne hyrdetendensen helt, hvis du håndterer dette forkert.) Når en Corgi har nået voksenalderen og stadig napper, kan det være sværere at stoppe, men det kan gøres. Før du får en Corgi hvalp, bør du være forberedt på at håndtere denne adfærd korrekt.

Den anden type af napperi er hvalpelege-bideri. Næsten alle hvalpe skal lære, at det ikke er i orden at bide mennesker i leg. Hunde bider hinanden i leg og denne adfærd er normal. Forskellen er, at i forhold til de fleste jagthunde og visse andre blød-mundede racer, bider mange Corgi hvalpe hårdt. Denne type bideri er let nok at stoppe, hvis du er flittig og konsekvent, men hos nogle hvalpe kan adfærden tage uger eller mere at eliminere. Hvis du har svagelige personer i dit hjem, folk der er bange for hunde eller små børn, som du ikke er i stand til at holde væk fra hvalpen i løbet af denne træning, er en Corgi hvalp måske ikke det rigtige valg for dig. En voksen hund eller ældre hvalp kan være et bedre valg.

Corgi pels:

Den vejrbestandige dobbelt pels har sin pris. Corgier fælder meget. Jeg mener rigtig meget. De fleste hunde fælder, men hunde med både dækhår og underuld, nærmest blæser hår af en til to gange om året, og Corgi underuld er meget tæt. Du kan se en lille fem centimeter lang tot, af døde hår stikke ud af din Corgi og give den et lille ryk, hvorefter du finde dig selv i besiddelse af en hel håndfuld, da løs underuld udvider sig en hel del. Når din Corgi fælder, vil du kunne finde små lodne bolde af hår i hjørner og under møbler. Og på tøjet. Og i din mad. End ikke den vildeste børstning vil forhindre dette, fordi håret bare bliver ved med at komme indtil din hund ingen underuld har tilbage. Du vil undre dig over hvordan en hund kan miste så meget hår og stadig have fuld pels på sin krop. Desuden kan et let hårtab forventes året rundt.

Det andet problem er, at Corgipels er virkelig forbløffende til at afvise snavs. Vi får løbende komplimenter om, hvor velplejede vores hunde er, men faktum er, at bortset fra når de fælder, børster jeg dem kun en gang om ugen i måske tre minutter hver. De farvede dele af pelsen glimter og deres hvide dele er pletfri. De kan løbe gennem mudder og inden for ti minutter er der næppe en plet på dem, og det der måtte være tilbage kan let børstes af. De har kun brug for et bad, hvis de ruller sig i noget der lugter.

Hvad er ulempen ved dette? Ulempen er at Corgi pels opfanger snavset et sted (udenfor) og deponerer det et andet sted (på dit gulv). Når du kommer tilbage med din Corgi fra en gåtur, og den ligger sig på gulvet, for ti minutter senere at rejse sig, vil der være en bunke af fint sigtet snavs på gulvet, som kom fra hundens mave. Corgiens korte ben er et problem her. Corgi maver bliver altid våde. Om sommeren bliver de våde af dug. Om foråret og efteråret er det regn, og om vinteren er det af sne.

Hvis det at have et håndklæde hængende nær døren, hele året rundt er noget der ikke appellerer til dig, skal du ikke ha’ en Corgi . Hvis et rent hus er vigtigt for dig, er der måske en anden race der passer dig bedre.

Energi niveau:

Energi niveauet varierer meget mellem de enkelte Corgier. Alle har de brug for regelmæssige gåture og noget legetid samt træning for at være glade. Mange Corgier har brug for meget mere end det. Nogle er næsten umuligt at trætte, og unge Corgier (under 2) er ustoppelige. Den kan gå en to-timers tur uden line, tage et tredive minutters powernap, for derefter at smide tennisbolde foran dig for at lege. Corgier som denne har behov for at lære en slags “ro på” eller “nu er det nok” kommando, ellers får du aldrig fred, og en hel del Corgier har brug for et job (agility, hyrde arbejde, lydighed på konkurrence niveau) for at være glade. Deres bossiness (se nedenfor) og tendens til at gø (se ovenfor) kan gøre en Corgi med ubrugt energi meget svært at leve med.

Min egen erfaring er med Cardigans og min forståelse er, at Cardigans kan være en lille smule mere afslappede i energi niveau end Pembrokes.

Behov for at være sammen med dig:

Corgier i almindelighed er ikke tilbøjelige til at have separationsangst, når de er alene hjemme (enhver hund kan udvikle denne, men nogle racer er mere tilbøjelige til det end andre). Men når du er hjemme vil din Corgi gerne være sammen med dig. De fleste Corgier kan ikke lide at blive efterladt i en hundegård alene. De vil følge dig rundt i huset og hjælpe til når du laver mad, vasker tøj, og endda tager et brusebad, hvis du tillader det.

De kan heller ikke lide, hvis deres mennesker er spredt rundt i hele huset. De fleste Corgier ønsker at alle skal være på ét sted på én gang, og kan opføre sig nervøst eller ulykkelig, hvis nogen er ovenpå og andre nedenunder. Denne adfærd er fælles for mange hyrdehunde og intensiteten varierer fra individ til individ. Hvis din familie kan lide at tilbringe aftenerne spredt i forskellige rum, bør du nok overveje en anden race.

Intelligens:

Mennesker der siger, at de kan lide kloge hunde har aldrig ejet en! At have en Corgi betyder at du altid skal sikre dig at være et skridt foran hunden. De fleste Corgier lærer nemt nye adfærdsmønstre, hvilket betyder, at det ikke vil være svært at lære dem ting som at sidde, bliv, og komme når der bliver kaldt. Det betyder også, at hunden hurtigt vil lære, at du ikke kan fange den, hvis den ikke er i snor og løber den anden vej. Den vil huske, at du har gemt hendes favorit legetøj i vaskekælderen. Den vil ikke glemme, at sidste gang du lavede kylling, gav du et stykke, og vil derfor begynde at savle hver gang du laver kylling. Den kan lære sammenhænge du ikke ønsker den skal lære, i hvilke situationer du insisterer på at den skal lystre, og i hvilke du ikke følger op.

Bossiness:

Bossiness er ikke det samme som dominans. Køer og gæs er stædige og kan være aggressive, en Corgi der trækker sig når den bliver konfronteret med disse, er en hund der ikke kan gøre sit arbejde. Selv underdanige, behagesyge Corgier kan undertiden være Bossy. Corgier kan svare igen, udvise “selektiv hørelse”, gø for at få godbidder eller leg, puffe dig med næse eller poter for at få dig til at bevæge dig i en bestemt retning, eller for at kæle for dem på kommando. Corgier tåler ikke hårdhændet behandling, men de kræver en ejer der er konsekvent og ikke giver efter for alle deres krav.

Selv en underdanig Corgi kan blive en anmassende, herskesyg møgunge hvis du ikke viser den, at du er en rolig og effektiv leder, der ikke lader hunden tage alle beslutninger. De af os der elsker Corgier finder dem indtagende og deres bossiness morsom. Nogen af de almindelige Corgi-Bossy adfærds træk er, at plante poterne solidt i underlaget på gåturen og nægte at flytte sig, hvis du vælger en anden rute end den Corgien havde tænkt sig; gø uafladeligt for at kræve legetid eller puffe med snude og poter for at blive kløet på maven.

Hvis det er vigtigt for dig, at din hund skal være lydig og ærbødig det meste af tiden, skal du ikke ha’ en Corgi.

Husk, at genetisk betinget raceadfærd er vanskelig eller umulig at fjerne, og fysiske egenskaber kan ikke ændres, så hvis du får en Corgi skal du kunne leve med disse ting resten af hundens liv. Corgier blev avlet til at være selvstændige problemløsere, der kunne arbejde i timevis. Det er uretfærdigt at eje en Corgi og ikke give den et sundt afløb for denne form for energi.

Hvis du læste dette og tænkte “Hvor sjovt! Det er lige hvad jeg leder efter !” Så velkommen til den store skare af Corgielskere. Hvis ikke, så fortsæt med at beundre dem på afstand og fortsæt din søgning, indtil du finder den race, der er perfekt for dig.

Original tekst fra myCorgi.com

Oversættelse: Henrik Skov, www.picture-it.dk